Tartufov večer v hotelu Pira – 14. november 2025
V hotelu Pira smo 14. novembra ustvarili večer, ki ga bomo pomnili še dolgo: večer, ko so se združili strast, znanje, izkušnje in neukročeni svet tartufov. Glavni kuhar in lastnik hotela, Robert Čebokelj, skupaj s svojo izjemno desno roko Josipo Mačinković, je predstavil šest hodov, zasnovanih kot pripoved o tartufih – od zadržane elegance do razkošne aromatične globine.
Posebno mesto je zavzel gospod Matjaž iz Mati-Truffle, izkušen tartufar, ki tartufe ne le išče, temveč jih tudi goji. Z nami je delil strokovno znanje in zgodbe o zemlji, vlagi, drevesih, psih in trenutku, ko tartuf prvič zadiši izpod listja. Okušali smo štiri vrste tartufov, med njimi tudi znameniti tartuf Périgord, čigar sezona se je šele začela in je navdušil s plemenito aromo.
Za vinsko spremljavo je poskrbela Ana, Robertova žena, ki se podaja na pot sommelierstva in je vsak kozarec izbrala s premišljeno občutljivostjo za ravnotežje okusov in arom.
Pozdrav iz kuhinje
Losos gravlax na črnem biskvitu z jesenskim črnim tartufom
Večer smo odprli z nežnim koščkom mariniranega lososa, posajenim na rahlem, skoraj puhastem črnem biskvitu. Morska svežina se je čudovito prepletla z rahlo oreškasto aromo jesenskega črnega tartufa, ki je poglobil okus in ustvaril občutek razkošja že ob prvem grižljaju.
K jedi smo pili penino Vila 2024, pridelano iz avtohtone trojištine (vinar Ivica Šipun, Vrbnik). Penina je sveža, igriva, z nežnimi perlastimi mehurčki, ki so pričarali pravi pozdrav Kvarnerja.
1. hod – Piščančja terina z jesenskim črnim tartufom
Prefinjena, svilnata terina je ponudila čudovito ravnovesje med nežnostjo piščančjega mesa in aromatično globino tartufa. Tartuf je jedi dodal subtilno zemeljsko toplino, ki se je lepo vpila v teksturo terine in ustvarila harmoničen uvod v večer.
V spremljavi smo pili Bio Malvazijo Zaro 2024 iz slovenske Istre – vino s tropskimi aromami, citrusnim pridihom in akacijevim zaključkom. Njena iskrena, naravna svežina je jed nežno dvignila.
2. hod – Piroge z belim tartufom in jurčkovo kremo
Eden najbolj razkošnih trenutkov večera. Mehko testo pirog je obdajalo bogato jurčkovo kremo, ki je skupaj z rezinami omamno dišečega belega tartufa ustvarila pravo simfonijo gozda na krožniku. Vsak grižljaj je bil aromatičen, poln, a hkrati eleganten.
Jed je spremljal Blanc 2024 iz Ana Estate (Peter Gönc), harmonična zmes chardonnaya in belega pinota. Zorenje v lesu in inoxu mu daje masleno mehkobo, svežino in mineralnost, ki so se popolno ujeli z bogatim karakterjem jedi.
3. hod – File trske na čičerikinem pireju s svinjsko juho
Edina jed brez tartufov – in prav zato toliko bolj izrazita v svoji čistosti. Sočna, nežna polenocka, položena na kremast čičerikin pire, je dobila presenetljivo globino z aromatično svinjsko juho. Okus je bil topel, zaokrožen, skoraj pomirjajoč.
Povezali smo jo z izjemnim Sutor Sauvignon Blanc 2018 iz Vipavske doline. Vino z zlatimi notami bezga, manga in rahlega lesa, 12 mesecev zorjeno v sodih, je poudarilo jed s svojo eleganco in masleno teksturo.
4. hod – Telečji rosbif na hrustljavem krompirjevem čipsu s črnim tartufom
Sočen rosbif, ki se je skoraj topil v ustih, je počival na tankem, hrustljavem krompirjevem čipsu — teksturna kombinacija, ki je sama po sebi navdušila. Črni tartuf pa je dodal tisto značilno globino, ki bogat okus teletine povzdigne na povsem novo raven.
K jedi smo pili Rebulo 2020 Movia, vino z globoko zlatorumeno barvo, notami medenosti, suhih marelic in rahle kave. 18 mesecev barika ji daje kraljevski karakter, ki se je odlično zlil z intenzivnostjo rosbifa.
5. hod – Račja trganka v listnatem testu s tartufi
Sočna, aromatična račja trganka v krhki listnati skledici, je združila nežno sladkost mesa in zemeljski značaj tartufa. Jed je bila polna, bogata in neverjetno topla, prava poznojesenska poslastica.
K temu hodu je zablestela Modra frankinja 2017 Albiana (Dolenjska) – temno rubinasta, z vonjem rdečih sadežev, čokolade in kančkom popra. 18 mesecev zorenja v hrastovih sodih ji daje eleganco, ki je jed prefinjeno objela.
6. hod – Sladica z tartufom Périgord
Za finale smo se odpravili v sladko, aromatično razkošje: bučna krema, brownie in sladoled s tartufom Périgord. Po besedah gospoda Matjaža najžlahtnejši in njemu najljubši tartuf je v sladoledu razkril svojo polno aromo – nežno, rahlo oreškasto in dišečo. Sladica je bila hkrati igriva, topla in elegantna.
V spremljavi smo uživali v Porto Reserva Ruby, polnem arom češenj, suhih sliv, čokolade in vanilije. Toplo, žametno, sladko – popoln zaključek večera.
Hvala vsem gostom, ki ste z nami delili ta nepozaben tartufov večer.
V Piri že načrtujemo novo kulinarično potovanje –in sicer bomo 12.12.2025 gostili priznanega vinarja Ivico Šipuna iz Vrbnika na otoku Krku. Veselimo se, da bomo skupaj odkrivali njegove izjemne vinske zgodbe.













