Gradis'ciutta in Ferdinand v Piri | Pira Hotel

Gradis'ciutta in Ferdinand v Piri

Enjoy the Moment

Prvi vinsko kulinarični večer v letu 2025

V petek 17.1.2025 se je odvil prvi vinski večer v novem letu, na katerem smo gostili kar dve vinski kleti: Gradis’ciutta (Collio) in vinsko klet Ferdinand (Goriška brda). Predstavili sta se nam tako posamično kot tudi združeni v skupnem projektu Sinefinis, pod katere znamko ustvarjata vrhunske penine. Robert Prinčič iz vinske kleti Gradis'ciutta žal ni mogel biti prisoten, nadomeščal ga je Matjaž Klinec, ki je z njimi že od leta 2008 in je skupaj Matjažem Četrtičem iz vinske kleti Ferdinand predstavljal izbrana vina.

 

Večer smo otvorili s penino Sinefinis Rebolium.  Zgodba te penine sega v leto 2008, ko sta Robert Prinčič in Matjaž Četrtič obiskovala zadnji letnik študija agronomije v Trstu in sta za zagljučno nalogo izdelala skupno penino. Vino pridelata vsak v svoji kleti in ga potem združita. Zaradi ohlapne zakonodaje na tem področju po združitvi nastane vino brez porekla. Čas bi že bil, da se Brda in Collio združita v en sam čezmejni vinorodni okoliš, čeprav tega filma verjetno še lep čas ne bomo videli. Penina je izdelana po klasični metodi, je zelo suha, aperitivna, idealna za začetek našega večera.

Prve dve jedi smo okušali z dvema vzorcema vina iste sorte. Dagnje s peteršiljevo omako je tako pospremila malvazija, ena iz vinske kleti Ferdinand in druga iz vinske kleti Gradis'ciutta, obe letnik 2023. Matjaž Četrtič je povedal, da je malvazija prisotna v Brdih že od nekdaj, vendar je manj zastopana od ostalih sort. njihova malvazija iz klasične linije je izjemno lahkotna, sadna in pitna. Tudi malvazija iz kleti Gradisc'iutta je zelo sadna, temu botruje postopek pridelave, ko pred samim stiskanjem jagode dva dni hladijo, da ohranijo aromatičnost in sadnost. Kadaif rezance z marinirano tuno smo spajali z dvema vzorcema sivega pinota, letnik 23. Sivi pinot Ferdinand pridelujejo na višje ležečih legah in se poslednično občuti več mineralnosti ter prijetnih kislin.  Pri Gradis'ciutti, kjer 60 % vsega pridelanega vina predstavlja prav sivi pinot, so vinogradi bolj na nižjih legah, občutimo drugačno aromatiko, je vino polnega telesa z dobro uravnoteženimi sadnimi notami in prijetnimi kislinami. 

Naslednja dva hoda smo pospremili samo z enim vzorcem vina. K vipavskemu radiču z nastrgano panceto in vloženim rumenjakom smo postregli Rebulo Epoca, Ferdinand 2021. To je vino, ki se ponaša z živo kislino, mineralnostjo in bogatim okusom. Po fermentaciji gre vino takoj v 500-litrske sode, kjer na finih drožeh zori nadajnih 12 mesecev. Ta stil rebule je zelo dolgoživ, v steklenici lahko preživi 7 do 10 let.

K jegulji smo postregli Friulano Eximia, Gradis'ciutta 2019, ki nas je popolnoma očaralo. Gre za tokaj, izjemno uravtoteženo vino, bogatega okusa, ki je hkrati tudi zelo pitno. 

Pri glavni jedi - Tagliati avstralskega black angusa s temno omako, kremo gomoljne zelene in krompirjevim hrustkom, smo spet lahko primerjali dve vini, tokrat rdeči in sicer Epoca rdeče Ferdinand (2020) ter Monsvini Gradis'ciutta (2019). Epoca rdeče je sestavljeno iz 70% merlota in 30% cabernet sauvignona, je polnega, intenzivnega okusa z žametno teksturo in eleganco vrhunskih bordojcev. Monsvini, tudi bogato rdeče vino, setavljeno iz  merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca, ki nas je očaralo z aromami temne čokolade, vijolic in črnega čaja. Težko bi izbrali katero je boljše.

K sladici nismo postregli vina marveč pelinkovec Illirico, ki so ga lani začeli proizvajati pri Gradis'ciutti. Pelinkovec Illirico je zeliščni liker proizveden iz izbranih zelišč, obdelanih z nežnim, dolgotrajnim procesom. Osnova pelina in skrbno izbranih zelišč združenih z žganjem iz tropin dajeju pelinkovcu Illirico edinstven okus. Naša mojstra v kuhinji, Josipa Mačinković in Robert Čebokelj, sta se mogla posebej potruditi, da sta s sladico subtilno pospremila nežni liker.  Ustvarila sta mousse bele čokolade z bergamotko in pomarančnim želejem ter biskvitom. Okusi so se harmonično povezali in zaokrožili naš bogat kulinarični večer.

Udeleženci so vidno zadovoljni odšli domov z željo, da se kmalu spet srečamo na podobnem dogodku. Prvo priložnost za snidenje bomo imeli že na valentinovo, ko bomo gostili ponovno dve vinski kleti: Vina Poljšak in Pasji rep.  Vljudno vabljeni!

Za rezervacije in ostale informacije nas kontaktirajte na 041 692 331 ali pišite na info@pirahotel.si

 

Nazaj