Na valentinovo, 14.2.2025 ob 19h, boste imeli priložnost preživeti romantičen večer v dvoje ali pa se podružiti s prijatelji in uživati v jedači naših kuharskih mojstrov ter v izbranih vinih, ki nam jih bosta predstavila dva vinarja iz Vipavske doline, Samo Premrn iz kleti Pasji rep in Samuel Poljšak iz Vina Poljšak.
Pasji rep
»Ekologija bo prej ali slej postala standard za vse, biodinamika pa je za nas – glede na to, kako smo delali v kleti – predstavljala logično nadgradnjo. Pred devetimi leti smo se močno posvetili zemlji, in sicer s komposti, zelenimi podori, preparati in vsem, kar sodi zraven. Danes to zelo odseva na naših vinih. Bolj so vertikalna, višje so kisline, na splošno so drugačna. Dejstvo je, da smo prej dajali poudarek koncentraciji, iskali smo torej sladkor, medtem ko smo z biodinamiko obrnili ploščo in začeli iskati identiteto terroirja,« pojasni vinar Samo Premrn. Zgodbo Pasjega repa je začel Franc Premrn pisati sredi osemdesetih let z dobrim hektarjem vinogradov, zasajenih z zelènom. Vinogradništvo je na kmetiji že vsaj štiri generacije in nekateri vinogradi so na parcelah, ki so jih obdelovalii že njihovi predniki. Vinogradi ležijo v okolici vasice Orehovica, na terasah znamenite lege Pasji rep – po tej je tudi poimenovana njihova blagovna znamka, ustanovljena leta 1988. To leto je bilo prelomno, saj so takrat začeli vino stekleničiti in tržiti pod lastno blagovno znamko. Danes obdelujejo 6,5 hektarja vinogradov in letno pridelajo okoli 35 tisoč steklenic vina. Leta 2011 so pridobili ekološki certifikat, ki so ga pred petimi leti nadgradili še z biodinamičnim Demetrom.
Pri Pasjem repu je večina sort belih in zaščitni znak kmetije ostaja zelèn, a Samo Premrn je že pred prevzemom kmetije sklenil zgodbo razširiti z rdečimi sortami – predvsem pod vplivom rdečin iz Toskane oziroma supertoskancev.
Vina Poljšak
Na skrbno obdelanih in s soncem obsijanih vinogradih na Gradišču pri Vipavi se zgodba družine Poljšak piše že od leta 1830. V njej se prepleta in dopolnjuje ljubezen do zemlje, vina in glasbe, ki je domiselno upodobljena na njihovih vinskih etiketah. Trenutno ima pero v roki Samuel Poljšak, ki na petih hektarjih prideluje bela sortna vina: avtohtona zelen in pinelo, sauvignon, rumeni muškat, od rdečih pa merlot in cabernet sauvignon. Zelo priljubljena je zvrst harmonija rdeče, v kateri je harmonično združenih kar pet rdečih sort. Vabljeni v njihovo zgodbo.
Zagotovo sta oba vinarja zaljubljena v zemljo, v svoje delo, v vino, v življenje, kar boste lahko okušali v vsaki kapljici izbranih vin, ki jih bomo pospremili s slastnimi grižljaji. V dvoje, s prijatelji ali solo brez, sploh ni važno, slavili bomo ljubezen do življenja samega. Pridite in se zaljubite še vi!
Cena 6 hodnega menija z visko spremljavo je 80 evrov na osebo.
Za rezervacije in ostale informacije nas kontaktirajte na +386 41 692 331 alipišite na info@pirahotel.si. Število mest je omejeno.